sobota 31. května 2014

SLADCE MEDOVÝ...

Dnešní den se mi budou zdát asi i sladké sny..celý den mám totiž sladce medový..
Začalo to tím, že jsem se rozhodla udělat med ze smrkových výhonků, který jsem viděla na blogu u Lucie..úplně mě to nadchlo. Sice jsem všude četla, že by se měl dělat do 15. 5. , ale tady na horách jsou ty výhonky ještě malé, takže jsem to riskla..nejprve jsem trhala a trhala..jelikož jsme jeli na chalupu s manželem sami, tak jsem neměla svou velkou pomocnici Aničku..
Natrhlala jsem 5 litrovou sklenici


Suroviny

-mladé výhonky ze smrkových větviček (do 5 cm), měli by se trhat do 15.5.,natrhejte si plnou 5ti litrovou lahev
-krystalový cukr na 5l výhonků jsem použila 2kg cukru, ale med byl sladký až moc, klidně by stačilo 1,5kg. Záleží ale na každém z Vás.
-citrony zhruba 2-3 podle velikosti
-1,5l vody

Postup

Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut…..je to důležité, bez povaření se výhonky vyluhují velmi málo a med by ani nezhoustl.

Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a z

a stálého míchání vaříme – odpařujeme do požadované hustoty medu. Nevím přesně, jak dlouho jsem med vařila, protože jsem při tom dělala ještě další věci, ale řekla bych, že tak hodinu určitě. Ještě horký med plníme do sklenic, dobře zavřeme a otočíme víčkem dolů. Takto necháme klidně chladnout do druhého dne.




 Uvařeno a můžu čekat do zítřka..jak to dopadne..


A aby toho nebylo málo, rozhodla jsem se udělat ještě bezovou šťávu..nejdříve jsem se podívala z okna, jestli už vůbec bez kvete a když jsem zjistila, že ano, tak jsem vyrazila..nejdříve jsem si ale svařila 1 litr vody s 1 litrem cukru krystal..


potřebovala jsem 50 květů..přiznám se, že když jsem došla k bezovému keři, tak jsem teprve zjistila, že kvete jen malé množství květů..většina ještě nebyla rozvitých..s velkou námahou jsem jich natrhala 45..tak uvidíme..



přidala jsem také citrony
a
šťáva musí také do zítřka odležet než se slije..
Tak se zítra můžete těšit na pokračování:o))

  Hezký  zbytek dne!
Inka


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.