čtvrtek 8. května 2014

VÁŽKA

Tuto vážku jsem dostala jako dárek..je to moc krásná brož...


Pro mě vážka je symbolem jakési vznešenosti, lehkosti bytí, ale není tomu všude tak..dočetla jsem se spoustu zajímavostí a tak tedy:

Vážky a jejich tajemství. Ďáblovy létající jehly léčily bolesti, strašily děti, ale nosily i štěstí

Řekli byste, že se vývojová stádia vážek používala jako léčivo proti menstruačním bolestem a vážky samotné jako pokrm? Ty se ostatně v jihovýchodní Asii pojídají dodnes. S jejich elegancí je spojena řada mýtů, s tvarem těla a manévrovacími schopnostmi zase souvisí bleskurychlé lovecké strategie. Co o těchto smrtících okrasách českých rybníků, vietnamských pralesů či himalájského podhůří vlastně víme?

Mýty a legendy

Vážky byly nazývány vodní čarodějnicí či hadím doktorem a strašily se jimi děti. Prý, když budou zlobit, tak jim vážky během spánku zašijí oči a uši. Ostatně, co byste čekali od tvora, jemuž se přezdívalo „ďáblova létající jehla„?
Středověká Evropa v nich na rozdíl od Asie neviděla symboly krásy, štěstí a odvahy. Kupříkladu Vietnamci ji spojují s prosperitou a dodnes můžete ve Vietnamu koupit dokonale vyvážené kovové modely vážek houpající se na špičce hlavy.
V podstatě v každé zemi, kde se tito obratní letci vyskytují, jim lidé přisuzovali nějaký symbolický význam. V jednom ze švédských kultů se mělo jednat o symboliku bohyně lásky Freyi, američtí indiáni kmene Zuni mají svůj mýtus o chlapci, jenž stvořil vážku, a jsou zmiňovány i ve starověkém Eposu o Gilgamešovi. Jedno z nejstarších pojmenování japonských ostrovů znělo Akitsu-shima, Ostrov vážek. Spíše než na drsné lovecké praktiky odkazovalo jméno na eleganci a symboliku štěstí. Někdo tvrdí, že za tím stojí tvar souostroví, ale stačí pohled do atlasu nebo Google Earth a je jasné, že tahle úvaha se míjí s realitou. I tady byly spojovány se štěstím, krásou, proměnou, odvahou.
A jedna česká perlička nakonec: víte, že první evropské vyobrazení vzniklo za vlády Rudolfa II. v Praze?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.