neděle 27. července 2014

CONDOMINIUM

PRO NEKOHO Z VAS MUZE BYT TENTO NAZEV NEZNAMY, TAK HO MALINKO VYSVETLIM. MAMKA BYDLI V CONDOMINIU.Condominium je vlastne vlastnictvi domu jakoby v takovem  druzstvu. Toto spolecenstvi obyvatel si plati najem, poplatky za vodu apod. a zaroven se z techto penez staraji o venkovni udrzbu domu a o veskere travnate plochy. Jak uz jsem psala, tak condominia vlastni i spolecny bazen, tenisovy kurt, sauny apod. Vyhodou je, ze pokud v USA netravite vetsinu casu, o dum mate postarano. Mamka drive bydlela ve meste Gainesville , take na Floride, kde mela krasny dum. Protoze se vsak nyni castecne vratila do Cech, tak condominium byla ta nej volba. Jeste predtim k domu v Gainesvillu meli i condominium na plazi v St. Augustinu v Ocean Housu na Crescent Beach, kam se jezdime stale koupat.
tam , kde jsou ta kresilka nahore, tak to bylo mamky...tam z plaze uz jen koukame, 
drive jsme odtamtud koukali na plaz..



Jina plaz se nam tolik nelibi. Jsme takovi mali zavislacci na tom, co mame radi a co se nam libi a na co jsme zvykli. Deti od detstvi tuto plaz milovaly a zadna jina se nam uz tolik nelibi. Da se rict, ze na kazde tak nejak hledame mouchy...
Navic, jak lezime na teto plazi vraci se nam vzpominky na nase mladi, detstvi nasich deti a na prozite chvile,, ktere tu ted prozivame s vnoucaty..Taky se casto divame do oken conda, ktere mamka drive vlastnila a tise zavidime...bylo to primo u oceanu a kdyz clovek usinal, tak ho vlny primo ukolebaly do spanku..


tak tady jsme jako doma...



par snimku z condominia, kde zije Bob 




Ted mamka zije v Palm Coastu v condominiu, ktere ma asi 200 obyvatel..Je to asi 15 mil od Crescent Beach. Dum ma da se rict primo v lese..kolem nas je ticho, teda relativni ticho, protoze cvrkot cvrcku se neda pocitat..kolem domu jsou vzrostle stromy a palmy...
Muj muz tyto stromy miluje..rika , ze jsou nadherne rozkosatele...
Pobihaji tu veverky, kdyz zaprsi, vyrostou houby..a vsude to voni jako v Ceskem Raji na chate..
prirode jste tu na dosah.
V Americe neni mozne zit bez auta..vsude je totiz strasne daleko, takze se Vam casto stane, ze potkavate stariky v luxusnich automobilech..Ptala jsem se, jak to delalji, pokud uz opravdu nemohou jezdit..jak se dopravi do obchodu, coz je opravdu hodne daleko..Je tu moznost za 1 dolar objednat taxi, ktere vas v urcitou dobu vyzvedne a odveze, kam potrebujete a pak pro vas opet v urcitou dobu prijede.
Nebo Vam rovnou nakoupi podle seznamu a dovezou.
Na koupi potravin je nejlepsi asi Publix nebo Walmart,tam sezenete v podstate uplne vsechno. Pokud chcete nakupovat napriklad obleceni a nestaci vam Walmart, tak existuji tzv. Plaza...jsou to ruzne obchody...napr. ROSS, T.J.Maxx, Marshall, Old Navy a mnoho a mnoho dalsich..specialni prodejna hracek se treba jmenuje Toy R'us..Tady v Palm Coastu je tato plaza vlastne uplne mimo mesto ..takze dostat se na ni autem od naseho domu trva cca 30 minut. Bez auta temer nemozne..Protoze se rozmnozujeme musela mamka koupit auto na 7 mist, abychom se do nej vesli..





do Michaelsu mam zakazany vstup, i kdyz je to muj nejoblibenejsi obchod..Tam naleznete  vsechno na tvoreni. Vse, co si jen dovedete predstavit...uplne to tam miluju..chodim tam casto alespon nasavat atmosferu..Dokonce americti ucitele maji velke slevy..na Evropany se to bohuzel nevztahuje.
Jak rika muj muz: Jesteze jsme omezeni vahou nasich kufru, protoze bych nakupovala jen do skoly..
coz take delam...pravdou je, ze to je tezke a tak si clovek rozmysli, zda se do kufru vejdou saticky nebo barevne papiry pro deti..a vezte, pro me je to tezke rozhodovani..

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.