sobota 18. října 2014

VÝPRAVA ZA SKVOSTEM KOSMONOS

Určitě jsem již psala, že učím ve škole v Kosmonosech. Není tu obyčejná škola. Je tu škola na zámku. Pracuji v nádherném prostředí zámku a nemůžu se zbavit dojmu, že to prostředí nás ovlivňuje. Ovlivňuje podle mého i naše žáky.. Je tu taková klidnější atmosféra oproti jiným školám ve městě. Po dobu, co pracuji ve škole( a že to už bylo moooooc pátků) se na naší škole nic nezničilo, neukradlo a že by se toho zničit dalo hodně(asi i odcizit).. 
Je to ale prostě NAŠE škola a jsem přesvědčená, že to děti cítí. 
A už dost chvály naší školy..
Kosmonosy nemají jen nádherný zámek, který prochází rekonstrukcí. Na konci měsíce bude dokončeno restaurování přední strany zámku a vypadá to nádherně. Určitě se pochlubím:o)).
Dnes chci napsat o naší výpravě za dalším kosmonoským skvostem a to naší krásné Loretě, 
o které se tvrdí, že je nejkrásnější v celých Čechách.  
Něco málo z její historie..

LORETA



  • Loreta patří k architektonickým skvostům Kosmonos. Byla postavena v letech 1702-1708 podle návrhu italského architekta Giovanni Alliprandiho na místě dřevěného kostelíka svatého Martina. Loreta je tvořena střední obdélníkovou budovou Santa Casa. Jejím vzorem byla první stavba tohoto typu v italském městě Loretto, která byla schránkou pro domek, v němž údajně žila Pana Marie a který byl do Loretta převezen ve 13. století.

    Stěny Santa Casy jsou zdobeny reliéfy ze života Pany Marie a ve výklencích jsou umístěny sochy proroků. Vnitřek je zdoben imitacemi originálních fresek z italské Lorety. Santa Casa je obklopena ambity, které se otvírají do nádvoří řadou polokruhovitých arkád.


    Na východní straně je postavena barokní kaple sv. Martina, která má oválný tvar a je zaklenutá kopulí byzantského typu. Pod kaplí se nachází krypta. Severně od Lorety stojí čtyřpatrová zvonice z roku 1673, která byla postavena podle návrhu dalšího italského architekta Francesca Carattiho. 







     Díky průvodkyni paní Doubkové jsme prožili krásné dopoledne. Provedla nás Loretou, ukázala tajná místa, seznámila s legendou a ještě jsme si mohli prohlédnout výstavu o první světové válce, která probíhá v kryptě naší Lorety..
     Kdyby náhodou měl někdo zájem o prohlídku, je lépe se domluvit.Od května do října je otevřeno:
    čtvrtek, sobota   12:00 - 17:00 hod.
    neděle                 10:00 - 17:00 hod.
    Mimo takto stanovenou dobu si lze domluvit prohlídku areálu po předchozí telefonické domluvě s průvodcem na tel.: 326 724 161, mobil 721 763 687.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.