neděle 8. července 2018

FLORIDA

zkusím malinko něco ze zeměpisu, respektive z Wikipedie..
Florida je 22. největším státem v Americe, ale třetím nejlidnatějším. Je to nejjižněji položený stát USA.
Na západě je Mexický záliv a z východu je ohraničena Atlantickým oceánem. Tak na této straně se nacházíme i my v městě Palm Coast, kde pobýváme. Největším městem Floridy je Jacksonville, který je od nás vzdálen necelou hodinu. Má asi 850 000 obyvatel. Další je Miami, to má 430 000 obyvatel a naším nejoblíbenějším městem je Orlando s 260 000 obyvateli. Každý den se ale rozrůstá o desítky tisíc návštěvníků, kteří míří na Floridu za zábavou. Je zde Universal Studio, Disney World, Sea Word, Epcot,Island of Adventure..Ročně navštíví Orlando 52 000 000 návštěvníků. Ve všech parcích jsem již byla, ale moc rádi se sem vracíme. Obzvlášť obě naše děti milovaly veškeré šílené horské dráhy a já je s nimi musela absolvovat, neboť manželovi se dělá špatně i na houpačkách:o). Ten nás často natáčel a i tak se mu dělalo špatně. Letos jsme se rozhodli navštívit opět Epcot, ale o tom napíšu víc, až s fotografiemi po jeho návštěvě. Co ještě napsat? Snad jen , že je tu opravdu rovina. Nejvyšší hora je veliká 105 metrů a jmenuje se Britton Hill. Město Palm Coast, kde bydlíme je v nadmořské výšce 6 metrů, tak se denně modlím, aby nestouply hladiny oceánu a my nebyli pod vodou. V Palm Coastu žije asi 90 000 obyvatel, ale velmi rychle se rozrůstá. To pozorujeme stále na nových stavbách v okolí. Je to nejrychleji se osídlující město na Floridě. Ještě v roce 2000 tu žilo jen 32 000 obyvatel. Hodně obyvatel je přistěhovalců, lidí ze severu, kteří sem přijíždí na důchod, užít si tepla a klidu. 
Počasí na Floridě by bylo " božské", kdyby se občas nevyskytl nějaký hurikán. Naštěstí nás ještě neohrozil, ač jsme evakuaci zažili již několikrát v životě. Je tu krásné teplo, skoro každý den pravidelně na chvíli odpoledne zaprší ( nebo spíš pořádně lije). Pak zase vyjde slunce a je krásně. Pravdou je, že klimatizace je tady nutností, bez ní by tu člověk přežíval asi nerad. U oceánu ale krásně profukuje větřík a je tam velmi příjemně. Včera i dnes Atlantik byl příjemně teplý, asi zapůsobil  golfský proud.. 
Symbolem Floridy je pelikán, kterých je tu opravdu hodně a na pobřeží oceánu pravidelně loví ryby..
Náš Péťa, když byl malý, vždycky říkal, že už letí zase ti tulipáni a my jim od té doby tak říkáme. 
Mottem Floridy je: "In God We Trust". (V Boha věříme)..nedivím se, je tu tak krásně, že se ani nedá nevěřit tomu, že to tu nevytvořil Bůh..
Líbí se nám tady... ale je to hlavně díky tomu, že si tu jen a jen užíváme.
Nemusíme pracovat, vidíme jen to, co vidět chceme, tudíž to hezké a pro nás příjemné.
Většinou tu jsme pospolu a je nám tu hezky.
Doma je ale doma. 
Naše krajina je prostě ta nejkrásnější,
ale oceán nebo moře bychom si klidně i u nás nechali líbit.
Nádherné, široké liduprázdné pláže,
to je opravdu nádhera.



Mějte se moc krásně.
Já si vás tady čtu 
a připadám si jako doma:o).
Pohodovou neděli
Inka





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.