pondělí 8. září 2014

JE ČAS



nasbírat šípky..


Jak na sběr a sušení?
  O některých planých plodech se traduje, že jim prospěje mrazík. To u šípků určených k sušení neplatí. Namrzlý šípek je měkký a při sušení plesniví. Doma šípky opereme (bývají často špinavé), důkladně osušíme v čisté utěrce, vysypeme nejlépe na pečící plech a dáme schnout. Máme-li terasu nebo balkon, na které svítí podzimní slunce, přes den ho využijeme (na noc uklízíme,aby zase nenavlhly). Po zavadnutí plech s šípkem lehce přikryjeme například ubrouskem (proti prachu) a uložíme na suché a teplé místo. Osvědčila se například horní plocha skříní - šípky se budou sušit ještě nejméně měsíc, tak aby plechy nikde nepřekážely.Čas od času šípky prohlédneme a protřepeme. Kdyby se mezi nimi objevil nějaký vadný, prohlédneme i okolní malvice a odstraníme.Suché plody mají temně karmínovou barvu. Na zkoušku jich pár rozdrtíme, abychom se přesvědčili, že jsou i uvnitř dobře suché.



Jak se vařil čaj kdysi na venkově

2 hrsti suchých plodů zalít 2 litry vody a zvolna vařit cca půl hodiny. Asi po čtvrt hodině však plody opatrně rozmačkáme a vaříme dalších 15 minut.Odvar zcedíme přes husté sítko nebo plátýnko. Šípky znovu zalijeme asi litrem vody a vaříme znovu asi 20 minut. Druhý nálev bývá prý chutnější. Čaj má sytou hnědočervenou barvu, chuť je sladkokyselá. Nemusí se přislazovat. Je dobrý teplý i studený. Dlouhým vařením se však zničí vitamín C.



Šípkový čaj plný vitamínů
20 gramů rozdrcených šípků necháme nejlépe přes noc macerovat asi v 1 litru studené vody. Těsně před použitím nálev zahřejeme těsně pod bod varu. Přecedíme přes sítko a dochutit můžeme medem. Tento čaj nemá tak intenzivní barvu a vůni, ale je v něm většina vitamínu C uchována.

A proč právě šípkový čaj?
Šípky jsou bohatým zásobníkem vitaminů a minerálních látek. Kromě vitamínu B1, B2, P a K obsahují velké množství vitamínu C, který zvyšuje odolnost organismu proti nemocem. Díky obsahu mnoha dalších léčivých látek má utišující a močopudné účinky.
Tak neváhejte...až vyrazíte do přírody..určitě je najdete..Raději se však vyhněte šípků poblíž silnic..to byste do těla nedostaly jen vitamíny:o(..

No a já si jdu udělat čaj urologický, neb mě včera v pozdních  hodinách přímo přepadl zánět močového měchýře a já v noci trpěla bolestí..Kdo někdy měl, pochopí...Po antibiotikách je to lepší..tak já jdu pít:o)..
Přeji krásné pondělí a celý týden..
Inka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.