sobota 30. května 2015

UŽ ZASE?

zazněla manželova otázka.
Ano, už zase!
Tak to už jsem na tom asi hodně špatně, odvětil manžel.
To bylo poté, co si přečetl o účincích chřestu:o).
Copak já za to můžu, že mi tak chutná?
A navíc je to pouze sezónní záležitost, tak co:o)!
Pak už nebude.
A navíc, co se zlobí?
Takové účinky:o))!
Pro Římany a Řeky byl chřest velkým afrodiziakem 
a navíc byl považován pouze za krmi pro bohaté.
Dostal se tak na královské tabule,
tak proč ne k nám:o)?!
--------
Tentokrát byla polévka ze zeleného chřestu, který prý má větší podíl vitaminu C.
Barva je podle toho, zda byl pěstován ve světle, či ne.

Komplex vitamínů

Oddenky a výhonky obsahují aminokyseliny, zejména asparagin, který dodává chřestu osobitou chuť. Dále to jsou saponiny, cukry, třísloviny a mnoho draselných solí, vápník, sodík, fosfor, hořčík, železo, mangan a důležitý je i vysoký obsah křemíku. ¨
Chřest obsahuje rovněž komplex vitamínů skupiny B, beta-karoten a značné množství vitamínů C a E. Díky značnému obsahu vlákniny je dobře stravitelný a příznivě ovlivňuje funkci střev.
( zdroj - wikipedie)





Tak dobrou chuť..
Jestli jsou účinky pravdivé popisovat nebudu:o))
Krásný den..
Inka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.