čtvrtek 21. ledna 2021

CO JE TO TEPLO?

 Dnešní příspěvek

je tak trochu anketa, dotaz..

Máme nové topení..

ekologické,

plnou střechu fotovoltaických desek,

tepelné čerpadlo,

kotel..

vše  bylo pěkně drahé..

Vše na dálkové ovládání z manželova mobilu. 

Manžel se mi zamiloval.

Do snižování spotřeby energie.

Tolikrát, kolikrát on sleduje kotel, mobil 

a jestli něco vyrábíme 

a kolik spotřebujeme,

je neskutečné..

Home office mu dává možnost vše náležitě 

a důkladně sledovat.

V jeho rukou je to jako zbraň. 

Jemu je teplo,

já a mamka máme opačný pocit..

Často mrzneme..

..

Můžu se zeptat, kolik stupňů máte ve svých domech?

Ano, možná jsem zhýčkaná z paneláku,

ale co je normální?

Ani netušíte, 

jak moc se těším na jaro,

kdy začne být teplo 

a my se konečně přestaneme neustále dohadovat.

Vám přeji krásnou noc

a sobě si přeju,

aby mi v noci zase nemrznul nos :o).

Inka

💓

foto zdroj Google



20 komentářů:

  1. Martina Slovácko21/1/21 22:29

    Dobrý den, tak já jenom k tomu teplu u nás vždy ve dne 20,5.stupně a v noci 17.5 stupně. Vždycky ať jsme topili elektrikou, pak kotlem na dřevoplyn a dnes na plyn
    Ono je to fakt jenom o zvyku. Přeji krásný večer. Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, tak to já musím mít "trenkovou teplůtku",to je 23 stupínků!
    V ložnici míň,otužilec ze mě asi nebude!

    OdpovědětVymazat
  3. Inko, jak ti rozumím! On je rozdíl, jestli sedíš u počítače nebo lítáš po domě s vysavačem. Pocitová teplota, to je to, co ženy většinou trápí. Přes den máme cca 21, večer 22, v noci méně...A z bytu je jasné, že ti je v domě, kde jsou otevřené prostory daleko chladněji.
    Zařízení na to máte, jistě to vyladíte ke spokojenosti všech.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Inko, jak to tady čtu, tak jsme asi také zhýčkaná teplem :-o
    Protože mi máme plynový kotel a termostat nastavený na 23 st.
    Někdy si dokonce přitápíme i krbem.
    V místnosti ,kuchyň, obyvák, kde jsme nejvíc.
    V ostatních místnostech a i nahoře v pokojíčkách a ložnici je o něco méně.
    Tohle asi každý má jinak, ale věřím, že to časem doladíte ke spokojenosti všech !
    P.S. A manželovi bych tuhle hračku chválila, je celkem neškodná ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní22/1/21 10:16

    Milá Inko, já žiju sama / v tomto ojedinělém případě píšu naštěstí/ takže se s nikým nedohaduju. Syn vyžaduje studený odchov, takže když přijede umírá vedrem.. Za mě si teplotu řídí kotel s čidlem, teploty venku. Občas ho překvapí rychlé oteplení nebo ochlazení, ale jinak mám pohodu tak kolem 22 stupňů . V noci kotel netopí, ale teplota se běžně udrží, pokud je hodně minus, tak přepnu na topení i v noci.. Spíš aby barák moc neprochladl.. Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
  6. Ach to teplo ! Já ho miluji, manžel tolik ne. Nekonečné vzájemné dohadování přijdou se zimou do našeho domu. Nesnáším být doma nabalená a od přírody jsem teplomilná. I v létě, kdy všichni padají vedrem, jsem já spokojená :-).
    Já bych klidně v obýváku snesla i 24 stupňů, ale to bych prý usilovala o život mého životního partnera. :-) Takže Inko, nejsi v tom sama.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. A to je vděčné téma Inko.
    Před mnoha lety jsme v domě topili uhlím, všude, i na chodbách útulno, teplíčko, v mrazech manžel řídil budíka, aby šel přiložit. Pak jsme ekologicky přešli na vytápění plynem. Nastavený termostat, který vše řídil, v obýváku cca 21°C a syn v podkrovním pokoji mrznul, museli jsme přidávat. Na spaní mám ráda chladno, ale v místnostech kde se zdržujeme nejvíce, chci tepleji. Následně kvůli narůstajícím cenám za plyn (rozdíl vytopit byt a dům) a situaci, že jsme začali pracovat z domova, zainvestovali jsme do kotle na dřevo. Plynový kotel je druhý, náhradní, topný zdroj, který využíváme velmi málo. Opět máme teplo po celém domě, v obýváku většinou (manžel rád hoodně teplo) cca 24°C, chodím doma v tričku a občas v šortkách!! Ložnici máme v podkroví, pod střechou, takže tam se stále udržuje chladno na spaní, to je v pohodě. Pro mne ale 20 stupňů v obýváku je fakt málo, to je mi zima, ale jsem už spíše zmlsaná. A manžel má parádní tělocvik po celý rok - rozštípat dovezené dřevo, narovnat, převézt na zimu po vyschnutí blíže ke dveřím. Tak hlavně, aby měl sil stále dost.
    Měj se hezky a ať ti doma přitopí, vždyť to máte ekologické, tak se šetřit teplotou nemusí :-)))).

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní22/1/21 13:06

    Já jsem zhýčkaná z paneláku, kde topení nešlo moc regulovat, tak v zimě bylo v bytě na padnutí. V baráčku máme 25°C i 26°C (jsem opravdu zimomřivá), ale bydlíme zde teprve půl roku, takže platba za plyn ještě nepřišla :-) Pak asi bude topení nastaveno na nižší hodnotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A dá se u toho ne co dělat? My tak 21- 22. Poznám když je více.

      Vymazat
  9. Já jsem také zmrzlina. Když nepřitápíme kamnama, máme tu kolem 21-22stupňů. Téměř každý den přitápím kamnama a stejně tu chodím kolikrát i v mikině. A nejraději stojím u kamen a nebo radiátoru.
    Horší pak ale je, že to tu přetopím a hlavně přesuším a je tu k padnutí.
    Takže jsem si zykla na mikinu nebo svetr a na nohách pantofle, bez nich ani ránu.
    Danča

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem se šla podívat. Máme 23 a sedím tu v kožešinkách )))

    OdpovědětVymazat
  11. Inka,
    my máme poschodový dom, dole máme teplotu medzi 21,5 a 22C, hore okolo 20C a v spálni 17C :-)
    Mám rada teplúčko, ale náš Alex ho nemá rád pernamentne, skôr sa zohreje pri krbe, keď potrebuje aa máme podlahové kúrenie...

    OdpovědětVymazat
  12. Inko, my máme doma také trenýrkovou teplotu a to 25 - 26 stupňů. (Přitápíme si krbem.) A v ložnici máme zase chladno, kolem 17-18 stupňů, tam netopíme vůbec.
    Přeji prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  13. Inko, u nás v paneláku v obýváku míváme mezi 22 a 23, v ložnici tak 20. Manžel se stál ke stáru zimomřivějším, což odstranilo třecí plochy (aktuální tu sedím v tričku, on v mikině :))

    OdpovědětVymazat
  14. Inko , mám ráda teplo, doma bývá 21,5 stupně, ale v podvečer roztápíme krbová kamna a vyhřívám se moc ráda. Hezkou sobotu měj. J

    OdpovědětVymazat
  15. Inko, u nás je to většinou obráceně. Mně je věčně teplo. Jinak přes den míváme kolem 21 stupňů, když si nevšimnu, zvýšeno na 23, což už je pro mě peklo. Na noc 18 stupňů. No prostě, ať už je teplé jaro, viď?

    OdpovědětVymazat
  16. Inko, já jsem strašný teplomil. Je mi pořád zima, pořád chci tepleji a tepleji. Máme doma 22-23 st. A když sedím celý den u počítače, jsem zabalená v dece, protože je mi zima. Manžel chodí doma v kraťasech a trička na nechápe mé mikiny a tlusé ponožky. Tedy teplé ponožky nosím i v létě. V noci jsem se už díky manželovi naučila tolerovat chladnější klima. Protože když máme v ložnici více než 18 st, budí se manžel s migrenou. Tak spím s peřinou přes hlavu a docela to zvládnám dobře.

    OdpovědětVymazat
  17. V zimě 22 °C a v létě příjemných 21 °C, ale to léto je takový průměr. Dali jsme si dvě klimatizace do domu Hradec Králové a tak chladíme na takovou teplotu, která je zhruba o pět stupňů Celsia nižší než venkovní. :) Díky tomu pak v létě nechrchláme, jako někdo, kdo si chladí dům na osmnáct stupňů a pak vyleze do čtyřicítek. ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Kdybych věděla že se dá zařídit výměna plynového kotle dotace, tak by to by byl ten život hned jednodušší a řekla bych že snad i bezbolestnější, jen co je pravda. Takto jsme si s manželem zase sáhli finančně na dno a to bylo vlastně naprosto zbytečné, achjo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše milé komentáře a za Váš čas.